Στις “Αντιθέσεις” μια εκπομπή- ντοκουμέντο , για τα 50 Χρόνια από το Πολυτεχνείο και τον ματωμένο Νοέμβριο του 73 και μια συζήτηση για τα 50 χρόνια μετά . Σε ποια πραγματικότητα και ποιες συνθήκες πορευόμαστε στην Ελλάδα, την Ευρώπη , τον Κόσμο που συναντάνε οι γενιές του μέλλοντος μας Η δραματική κατάληξη της προδοσίας στη Κύπρο και η Μεταπολίτευση των ελπίδων , των ματαιώσεων των δημοκρατικών θεσμών και των μεγάλων τριγμών και ερωτημάτων του σήμερα . – Μαρτυρίες – ντοκουμέντο , για τις πιο μαύρες σελίδες τις σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας του τόπου μας, οι προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα πρωταγωνιστών της Αντίστασης στη Δικτατορία της 21ης Απριλίου. – Για πρώτη φορά , νέες αποκαλύψεις και έγγραφα για πρωταγωνιστές της Ιστορίας, να μιλούν πολλοί εξ αυτών με προσωπικές εμπειρίες ζωής, αλλά και γεγονότα που έπεσαν στην αφάνεια των αναφορών 50 χρόνια μετά . Η οργάνωση του Κινήματος αντίστασης , οι κορυφαίες στιγμές , τα δικαστήρια, οι συλλήψεις , τα βασανιστήρια και τα κολαστήρια . – Τι αποκαλύπτει Έλληνας διπλωμάτης , νέος τότε στο ΥΠΕΞ, για τις κασέτες του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου σε BBC και Deutsche Welle, αλλά και την προσωπική του επαφή με τον τέως Μονάρχη και το τηλεφώνημα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης της Χούντας και της αιματηρής επέμβασης της στο Πολυτεχνείο και οι απαντήσεις σοκ που έλαβε σε τετ-α- τετ επαφές -50 Χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές αποτιμούν την επιτομή των πράξεων τους με την κορύφωση τον Νοέμβριο του 1973 και καταθέτουν την οπτική τους για τον κόσμο μας εντός και εκτός Ελλάδας το 2023 . Στο στούντιο των “Αντιθέσεων ” ο Ηρακλειώτης Στέλιος Ορφανός.
Το 1971 μπήκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απ΄ όπου πήρε το πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού. Άνοιξη του 1973, μέσα από τις αντιχουντικές φοιτητικές κινητοποιήσεις οργανώθηκε στην φοιτητική οργάνωση Αντι-ΕΦΕΕ και στην ΚΝΕ το Νοέμβρη του 1973, λίγες μέρες πριν τον ξεσηκωμό του «Πολυτεχνείου», όπου συμμετείχε. Μετά το «Πολυτεχνείο», ζώντας στη παρανομία, το Μάρτη του 1974, φυλακίστηκε ως την κατάρρευση της Χούντας, στην Ασφάλεια Μεσογείων, στο Μπογιάτι – όπου βασανίστηκε άγρια – και στον Κορυδαλλό. Είναι πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ , δημοτικός και περιφερειακός Σύμβουλος Ηρακλείου Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους οι : – Στέφανος Τζουμάκας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στη συνέχεια μετείχε της της εξέγερσης του Πολυτεχνείου .
Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία, και τελικά συνελήφθη. Υπέστη βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ . Βγήκε ξανά στην παρανομία. Τον Ιούλιο του 1974 εγκατέλειψε το καθεστώς παρανομίας και εμφανίστηκε οικειοθελώς σε στρατιωτική μονάδα μόλις κηρύχτηκε η επιστράτευση για να πολεμήσει εθελοντικά στην Κύπρο, αλλά οι καταρρέοντες τότε χουντικοί αξιωματικοί αρνήθηκαν να τον δεχτούν στο στράτευμα. Πρόεδρος της ΕΦΕΕ μεταχουντικά , ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ ,διετέλεσε Υπουργός του και ηγετικό του στέλεχος μέχρι που αποχώρησε. Πολύ πρόσφατα με απειλή διαγραφής , βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε ενταχθεί . – Αλέξανδρος Βγόντζας. Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας του Ύπνου του Τομέα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Την περίοδο του μεγάλου φοιτητικού αναβρασμού , όντας φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, συλλαμβάνεται στις 18 Φεβρουαρίου του 1973, με το πρόσχημα να πάει κατευθείαν στον στρατό , αφού του είχε διακοπεί η αναβολή λόγω σπουδών, για “αντεθνική δράση”. Φυλακίζεται και βασανίζεται στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ , χωρίς καμία πληροφορία για την τύχη του… Ένα από τα 5 αιτήματα της κατάληψης της Νομικής 3 μέρες μετά, είναι και η αποφυλάκιση του φοιτητή Ιατρικής Αλέξανδρου Βγόντζα, η τύχη του οποίου εκείνη την στιγμή αγνοείται… – Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος , πρέσβης ε.τ. , νεαρός διπλωμάτης τότε, σε ρόλο διπλωματικού “ταχυδρόμου” απορρήτων σε Ελληνικές πρεσβείες , στην Ευρώπη…
Στην ίδια εκπομπή, δύο συγκλονιστικές αρχειακές μαρτυρίες της εκπομπής, για τα βασανιστήρια και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου : – Η Μέλπω Λεκατσά , φοιτήτρια Φαρμακευτικής τότε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο άνθρωπος που οργάνωσε το Φαρμακείο της εξέγερσης τον Νοέμβριο του 73, μιλάει για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, την κράτηση και τα βασανιστήρια στα ΕΑΤ-ΕΣΑ , την φρίκη και το ημερολόγιο σοκολάτας… – και η χήρα του Αντιστράτηγου “μετά θάνατον” Σπύρου Μουστακλή , Χριστίνα Δημητρακάκη-Μουστακλή, μιλάει για τον “Ελεύθερο Πολιορκημένο Άνδρα” των Ενόπλων Δυνάμεων, που η Χούντα κατέστησε με τον άγριο βασανισμό του κινητικά και εγκεφαλικά με παράλυση και οδήγησε σε πρόωρο θάνατο , αλλά που ποτέ δεν έσπασε για το “Κίνημα του Ναυτικού”.